Drewno suche jest stabilne wymiarowo i w znikomym stopniu będzie ono ulegało przekształceniom. Specjaliści są zgodni co do tego, że najlepszy jest surowiec suszony w sposób naturalny. Jest ono określane jako sezonowane, a długość sezonowania zależy od grubości drewna i temperatury otoczenia. Jeżeli drewno jest zabezpieczone przed deszczem, może schnąć przez naprawdę długi czas. W tym wypadku istnieje złota zasada – im dłużej, tym lepiej. Jednak solidnie wysuszony surowiec wysokiej jakości spotyka się bardzo rzadko. Drewno w tartakach najczęściej suszy się komorowo. Jeśli przebywa w wysokiej ciepłocie przez odpowiednio długi czas, nie będzie wymagało już potem żadnej impregnacji. Jeśli dodatkowo budulec jest jeszcze czterostronnie strugany, będzie aż o połowę droższy od surowego. Weź jednak pod uwagę to, że to naprawdę opłacalna inwestycja na przyszłość. Na tak gładkiej powierzchni owady rzadziej składają jaja, a ogień ślizga się po niej i nie trawi drewna. Kantówki, tarcica, łaty i inne elementy o małym przekroju są bardzo często poddawane właśnie suszeniu komorowemu. Przy grubych balach ten proces jest już o wiele dłuższy, co ma wpływ na podniesienie ceny. Jeśli myślisz o tanim postawieniu domu z bali, możesz użyć niesuszonego drewna. Wtedy jednak musisz pamiętać o jego dokładnej i starannej impregnacji. Dobre zabezpieczenie to w tym przypadku niezbędne podstawa.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply